SAAMO Brussel zet zich samen met leefloongerechtigden in om het leefloon als een sterk, laatste vangnet voor iedereen te behouden. Ondanks dat het leefloon een essentieel hulpmiddel is voor kwetsbare mensen, bestaan er strikte voorwaarden en ligt er veel nadruk op fraudecontroles. Dit zorgt ervoor dat OCMW’s soms balanceren tussen begeleiding en strikte controle.
Veel mensen met recht op een leefloon kennen hun rechten niet en maken er daardoor geen gebruik van. Naar schatting ontvangt 57-76% van de rechthebbenden geen leefloon. Er is een gebrek aan een structurele vertegenwoordiging van leefloongerechtigden, en controle op de correcte uitvoering van hun rechten door OCMW’s is vaak ontoereikend.
Met het project STEK Baskuul biedt SAAMO Brussel praktische ondersteuning aan leefloongerechtigden, zoals advies en begeleiding bij het realiseren van hun rechten. Er werd een infobrochure ontwikkeld voor leefloongerechtigden en eerstelijnswerkers om het recht op ondersteuning beter toegankelijk te maken. Daarnaast biedt de publicatie "Baskuul: het leefloon als volwaardig laatste vangnet" inzicht in onderbescherming en geeft oplossingen om het recht op leefloon te versterken.
SAAMO is ook medeoprichter van het Platform GPMI, dat ijvert voor een eerlijker leefloonbeleid zonder onnodige voorwaarden. Het platform, een samenwerking van armoedeorganisaties, vakbonden en beroepsverenigingen, vraagt minder voorwaarden in de Geïndividualiseerde Projecten voor Maatschappelijke Integratie (GPMI) en meer maatgerichte sociale begeleiding. Samen met dit platform pleit SAAMO bij de federale overheid en in aanloop naar de verkiezingen van 2024 voor minder voorwaardelijkheid en meer steun voor leefloongerechtigden.
Bron: SAAMO, Een volwaardig laatste vangnet voor iedereen. Samen met mensen met een recht op leefloon ijveren we hiervoor.