Snel zoeken

Personeelstekort zorgt voor minder kwaliteit in de zorg

Mensenwerken 23-4-2024 16:29
Categorieën: Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

In de kern van de ouderenzorg in België schuilt een uitdaging die de essentie van zorgverlening beïnvloedt: een nijpend tekort aan personeel. De bevindingen van ACV Puls, de christelijke vakbond, schilderen een alarmerend beeld: slechts twee op de tien werknemers in woonzorgcentra ervaren dagelijks voldoende personeel, terwijl zeven op de tien worstelen met een overweldigende werkdruk.

De getuigenis van Paulien Dombrecht, een verpleegster in woonzorgcentrum Amphora in Wingene, belicht de harde realiteit van dit tekort. Ze beschrijft een situatie waarin de zorgtaken zich opstapelen terwijl de tijd en middelen beperkt zijn. Het dilemma om de volledige zorg te bieden of het snel af te handelen, weerspiegelt de verscheurende keuzes waarmee zorgverleners dagelijks worden geconfronteerd.

De complexiteit van de zorg neemt toe naarmate de bewoners ouder worden, wat resulteert in een grotere belasting voor het personeel. Ondanks hun toewijding en professionaliteit, staat de kwaliteit van zorg onder druk door de voortdurende werkdruk. Het gebrek aan tijd voor persoonlijke interactie, een essentieel aspect van zorgverlening, weegt niet alleen op de bewoners maar ook op het welzijn van het personeel.

Bart Thys van ACV Puls benadrukt de toewijding van het personeel, maar waarschuwt dat zelfs de meest gedreven werknemers hun limiet bereiken. De impact op hun mentale welzijn is tastbaar, met velen die zichzelf in twijfel trekken en zelfs ziek naar het werk gaan als gevolg van de stress.

De oplossing voor dit nijpende probleem vraagt om een veelzijdige aanpak. Investeringen in opleidingstrajecten voor jongeren en zij-instromers zijn cruciaal om het tekort aan te pakken. Bovendien moeten lonen en arbeidsomstandigheden verbeteren, terwijl verouderde personeelsnormen herzien moeten worden om meer personeel per bewoner toe te laten.

Het personeelstekort in de ouderenzorg vormt niet alleen een uitdaging, maar ook een oproep tot actie. Het welzijn van zowel bewoners als werknemers staat op het spel, en alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we de kwaliteit van zorg waarborgen die onze ouderen verdienen.

Bronnen:

Personeelstekort in ouderenzorg: "We moeten soms kiezen of we iemand de volledige zorg geven of het wat sneller doen" - VRT NWS, 18/04/2024

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close