Snel zoeken

Vlaams Regeerakkoord en kinderopvang

Bron: diverse 30-9-2024 20:33
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever , Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

Het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029 bevat een aantal belangrijke maatregelen voor de kinderopvangsector, die gericht zijn op zowel de kwaliteit als de toegankelijkheid van kinderopvang:

  1. Uitbreiding van de capaciteit: De regering erkent de nood aan voldoende opvangplaatsen om te voldoen aan de vraag. Er wordt geïnvesteerd in de uitbreiding van het aantal kinderopvangplaatsen, vooral in regio's waar de vraag het aanbod overstijgt. Dit moet ervoor zorgen dat ouders makkelijker toegang krijgen tot betaalbare kinderopvang.

  2. Kwaliteitsverbetering: Naast de uitbreiding van de capaciteit wordt sterk ingezet op kwaliteitsverbetering. De Vlaamse regering wil de voorwaarden voor kinderopvang versterken door meer toezicht en handhaving, en door kwaliteitsnormen strenger te maken. Er wordt bijvoorbeeld ingezet op de professionalisering van kinderopvangmedewerkers door middel van extra opleidingen en ondersteuning.

  3. Betere arbeidsomstandigheden voor opvangmedewerkers: De regering onderkent dat kinderopvangmedewerkers vaak onder hoge druk werken en wil de werkdruk verminderen door extra personeel en betere arbeidsomstandigheden te creëren. Er komen initiatieven om de job aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door de verloning en contractvoorwaarden te verbeteren.

  4. Toegankelijkheid en betaalbaarheid: De betaalbaarheid van kinderopvang blijft een aandachtspunt. Het Vlaams Regeerakkoord voorziet maatregelen om ervoor te zorgen dat kinderopvang betaalbaar blijft voor alle gezinnen, ongeacht hun financiële situatie. Dit kan bijvoorbeeld door subsidies of inkomensgerelateerde bijdragen.

  5. Flexibiliteit: Er is ook aandacht voor meer flexibiliteit in de kinderopvang. Dit houdt in dat opvangmogelijkheden beter moeten aansluiten bij de verschillende werkuren van ouders, met bijvoorbeeld opvang buiten de klassieke kantooruren.

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close