Belgische ziekenhuizen maken verlies

Door: Bron: De Tijd 12-11-2024

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Vier op de tien Belgische ziekenhuizen maken verlies, vier op de tien hebben onvoldoende cashflow en de investeringen liggen een derde lager dan in 2015. 'We bevinden ons op een kantelpunt.'

De Belgische ziekenhuizen worden jaar na jaar fragieler. Dat is de conclusie van de jaarlijkse financiële doorlichting door Belfius, de belangrijkste financier van de sector. Vorig jaar boekten vier op de tien ziekenhuizen verlies. Allemaal samen haalden ze een flinterdunne nettowinst van 82 miljoen euro op een omzet van 20 miljard euro.

Nochtans zijn de activiteiten weer toegenomen, ook vergeleken met het precovidjaar 2019. Ziekenhuizen zagen 8 procent meer patiënten, al komen die steeds vaker langs in de dagkliniek. In vergelijking met 2019 blijven minder patiënten overnachten.

Volgens Belfius-hoofdeconoom Veronique Goossens wordt het niveau van vier jaar geleden wellicht nooit meer bereikt. Moeders verblijven na een bevalling gemiddeld een dag minder in het ziekenhuis dan twee decennia geleden. Op de afdeling geriatrie is de terugval nog groter.

Door de extra activiteit en de indexeringen stegen de honoraria van de artsen, die een deel van hun inkomsten aan het ziekenhuis doorstorten. Die cruciale inkomstenbron maakt al jaren een kleine 40 procent van de omzet uit. Ook de budgetten voor verpleging stegen dankzij indexeringen en eenmalige premies. 

De inkomsten uit geneesmiddelen - die door de ziekteverzekering worden vergoed - stegen bovengemiddeld snel, met 10 procent. In de loop der jaren zijn die een belangrijke financieringsbron geworden. In 1999 was farma goed voor 13 procent van de ziekenhuisinkomsten, vandaag is dat 20 procent.

Een andere snel stijgende inkomstenbron zijn de supplementen die patiënten worden aangerekend. Ze groeiden met 16 procent naar 145 miljoen euro. Op het totaal is dat weinig, maar zonder zakken de Belgische ziekenhuizen collectief in de verliescijfers.

Het grote probleem van 2023 was dat de kosten sneller stegen dan de inkomsten. De inflatie maakte zowel de aankopen als de lonen duurder. De duurdere energie vergt sinds 2021 1 procent extra van de omzet.

Dat laat zich voelen in het bedrijfsresultaat. Van 2003 tot 2021 sloten de Belgische ziekenhuizen samen altijd positief af. In 2022 doken ze voor het eerst in het rood. En dat deden ze ook vorig jaar.

Bron: De Tijd,8 november 2024, Vier op de tien Belgische ziekenhuizen maken verlies: 'Overleven van sommige instellingen bedreigd'