Door: Bron: VDAB 31-1-2025
VDAB publiceert elk jaar een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Per beroep wordt aangegeven waarom het een knelpunt vormt. Er zijn drie mogelijke oorzaken:
De arbeidsmarkt is nog steeds krap, ondanks de problemen waarmee de Belgische economie te kampen heeft. Hoewel het aantal werkzoekenden het voorbije jaar lichtjes toegenomen is, heeft meer dan de helft van de werkzoekenden een lange afstand tot de arbeidsmarkt. Uit het jaarlijks onderzoek van VDAB naar de knelpuntberoepen blijkt dat de zoektocht naar bepaalde profielen uiterst moeilijk blijft. De vergrijzing, de mismatch tussen de beschikbare kandidaten en de profielen die gezocht worden en specifieke arbeidsomstandigheden spelen hierbij een rol.
Het onderzoek naar de knelpuntberoepen is steeds gebaseerd op twee pijlers: een kwantitatieve analyse van VDAB-gegevens van vacatures en werkzoekenden en een kwalitatieve bevraging van VDAB-experten en sectororganisaties. Dit jaar zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in de kwantitatieve analyse. De belangrijkste hierbij is dat deze analyse nu toegepast wordt op drie grote ‘groepen’ vacatures (rechtstreeks aan VDAB gemeld, via wervings- en selectiekantoren en uitzendvacatures). Zo kunnen meer beroepen waarbij werkgevers hoofdzakelijk kandidaten zoeken via uitzendopdrachten ook in aanmerking komen als knelpuntberoep.
In 2025 neemt het aantal knelpuntberoepen toe, zij het beperkt. Ook met het stijgend aantal, ondertussen 251, blijft de lijst van knelpuntberoepen een prioriteitenlijst van beroepen waarvoor de invulling van vacatures moeilijker verloopt dan voor andere beroepen.
Boekhouder - Calculator bouw - Werfleider - Machinebouwer
Medewerker in de fruitteelt - Onderhoudsmecanicien
Schoonmaker bij mensen thuis
Technicus industriële installaties - Technieker werf-, landbouw- en hefmachines
Verpleegkundige
Bron: VDAB - knelpunten 2025
Lees ook : VRT-NWS: 31 januari 2025 Opnieuw meer knelpuntberoepen in Vlaanderen