Door: Mensenwerken 1-12-2024
Uit een onderzoek van Protime bij 1.000 Vlaamse bedienden blijkt dat 37% minstens wekelijks overuren maakt, waarvan 5% zelfs dagelijks. Een opmerkelijke bevinding is dat bij 42% van de werknemers de leidinggevende niet weet hoeveel of wanneer er overuren worden gepresteerd. Slechts 58% van de werknemers registreert hun extra werktijd, terwijl 31% dit helemaal niet doet.
Zeven op tien werknemers vinden dat tijdregistratie van overuren een goede zaak zou zijn. Dit zou helpen om overbelasting te signaleren en structurele oplossingen te zoeken, zoals betere taakverdeling, automatisering, of compensatie in de vorm van verlof of loon. Volgens Gille Sebrechts, CEO van Protime, is tijdregistratie te vergelijken met een hartslagmeter die overbelasting aantoont, waardoor managers gericht kunnen ingrijpen en in gesprek kunnen gaan met werknemers.
De werkweek van een derde van de werknemers duurt gemiddeld drie uur langer dan in hun contract voorzien. Van de respondenten maakt 32% wekelijks overuren, 33% maandelijks, en 15% nooit. Toch krijgt slechts 54% van de werknemers compensatie voor hun extra werk, vaak in de vorm van loon of verlof.
Bij systematische tijdregistratie zou volgens 50% van de werknemers het aantal overuren kunnen dalen, terwijl 70% denkt dat het helpt om compensatie te garanderen. Managers moeten hierbij zelf ook het goede voorbeeld geven door niet te lang door te werken, aldus het rapport.
Het onderzoek werd uitgevoerd door iVOX in maart 2024 en is representatief op basis van geslacht, leeftijd en diploma. De foutenmarge bedraagt maximaal 3,02%.
Bron: Zigzag HR, Voor 5% zijn overuren dagelijkse kost